Откритият в популация от столетници ген за борба със стареенето връща

...
Откритият в популация от столетници ген за борба със стареенето връща
Коментари Харесай

Ген против стареене връща възрастта на сърцето с десет години назад

Откритият в популация от столетници ген за битка със стареенето връща биологичната възраст на сърцето с 10 години обратно. Пробивът, оповестен в Cardiovascular Research и управителен от учени от Бристолския университет и MultiMedica Group в Италия, предлага евентуална цел, върху която лекарите могат да се съсредотоат при пациенти със сърдечна непълнота.

Носителите на здрави мутантни гени, свързани с извънредно дългоденствие, като тези, които живеят в сините зони на планетата, постоянно живеят до 100 и повече години и остават в положително здраве. Тези хора също по този начин са по-малко предразположени към сърдечносъдови затруднения. Учените считат, че генът оказва помощ за опазване на младостта на сърцата им, като ги защищава от болести, свързани със стареенето, като да вземем за пример сърдечна непълнота.

В това ново изследване откривателите потвърждават, че един от тези здрави мутантни гени, за който преди този момент се оказа, че се среща изключително постоянно при столетниците, може да отбрани кафези, събрани от пациенти със сърдечна непълнота, нуждаещи се от сърдечна трансплантация.

Екипът от Бристол, управителен от професор Паоло Мадеду, е открил, че еднократното използване на мутиралия ген срещу стареене стопира разпадането на сърдечната функционалност при мишки на междинна възраст. Още по-забележително е, че когато е даден на възрастни мишки, чиито сърца демонстрират същите промени, следени при възрастните пациенти, генът е превъртял възрастта на биологичния часовник на сърцето с човешкия еквивалент от повече от 10 години.

Професор Мадеду, професор по пробна сърдечносъдова медицина от Института по сърдечни болести в Бристол към Бристолския университет и един от създателите на проучването, изяснява: " С напредването на възрастта функционалността на сърцето и кръвоносните съдове е изложена на риск. Скоростта, с която настъпват тези нездравословни промени, обаче е друга при другите хора. Тютюнопушенето, алкохолът и заседналият метод на живот форсират часовника на стареенето. Докато положителното хранене и физическите извършения забавят часовника на стареенето на сърцето. "

" Освен това съществуването на положителни гени, наследени от родителите, може да помогне да останем млади и здрави. Гените са последователности от букви, които кодират протеини. По стичане на събитията някои от тези букви могат да мутират. Повечето от тези разновидности са незначителни; в няколко случая обаче разновидността може да утежни или усъвършенства функционалността на гена, както е при мутиралия ген срещу стареене, който изследвахме тук върху човешки кафези и възрастни мишки. "

Тригодишното изследване е извършено и върху човешки сърдечни кафези от епруветка в Италия. Изследователи от групата MultiMedica в Милано, ръководени от професор Анибале Пука, ползват гена в сърдечни кафези от възрастни пациенти с тежки сърдечни проблеми, в това число трансплантирани, и по-късно съпоставят функционалността им с тази на здрави хора.

Моника Катанео, откривател от групата MultiMedica в Милано, Италия, и първи създател на работата, съобщи: " Установено е, че клетките на възрастните пациенти, по-специално тези, които подкрепят построяването на нови кръвоносни съдове, наречени " перицити ", са по-малко ефикасни и по-стари. Като добавихме гена/протеина на дълголетието в епруветката, наблюдавахме развой на подмладяване на сърцето: сърдечните кафези на възрастните пациенти със сърдечна непълнота възобновиха вярното си действие, като се оказаха по-ефективни в построяването на нови кръвоносни съдове. "

Столетниците предават своите здрави гени на потомството си. Проучването демонстрира за първи път, че здравословен ген, открит при столетници, може да бъде предаден на хора, които не са свързани с тях, с цел да отбрани сърцата им. Възможно е в бъдеще да бъдат открити и други разновидности с сходен или даже по-добър лековит капацитет от този на изследваната в това изследване. Професор Мадеду и професор Анибале Пука от групата MultiMedica считат, че това изследване може да даде подтик на нова вълна от лекувания, въодушевени от генетиката на столетниците.

Професор Мадеду добави: " Нашите открития удостоверяват, че здравият мутирал ген може да обърне утежняването на сърдечната активност при възрастните хора. Сега се интересуваме дали даването на протеин вместо ген също може да подейства. Генната терапия се употребява необятно за лекуване на болести, породени от неприятни гени. Въпреки това лекуването, учредено на протеин, е по-безопасно и по-жизнеспособно от генната терапия. "

" Получихме финансиране от Съвета за медицински проучвания, с цел да тестваме здравословна генна терапия при прогерия. Това генетично заболяване, известно още като синдром на Хътчинсън-Гилфорд, предизвиква ранни стареещи увреждания на детските сърца и кръвоносни съдове. Получихме финансиране и от Британската фондация за сърдечни болести и Обединеното кралство за диабет, с цел да тестваме протеина надлежно при по-възрастни и диабетни мишки. "

Анибале Пука, началник на лабораторията в IRCCS MultiMedica и професор в Университета в Салерно, добави: " Вече е потвърдено, че генната терапия със здравия ген при мишки предотвратява появяването на атеросклероза, съдово стареене и диабетни затруднения и подмладява имунната система.

" Сега удостоверяваме още веднъж лечебния капацитет на гена/протеина. Надяваме се скоро да тестваме успеваемостта му в клинични изпитвания върху пациенти със сърдечна непълнота. "

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР